BONI NE BILI

| 29/11/2017

Otkako sam se ovo raspiso, more bit sam unio plamičak ljudske topline u kuće, govore mi, mrven rahatluka i bogdu mira u napaćene i nemirne duše naroda kojem ne daju da ohane ni dekike neg stišću i zavrću poturajući mu mržnju pod ljubav, glupost pod pamet, a zlo i naopako pod dobro i pravo na sve strane.

Mogu oni povadit sve mine iz zemlje zaostale od proteklog rata, al džabe kad ih opet zakopavaju u naše umove odakle se šāle ne vade neg se prenose dalje na vjekove i pokoljenja. Oni nas hoće da naprave ljudima koji mrze, neljudima koji reže na sve što je drugačije, a samo zarad svoje koristi i ničega više.

I taman kontam sad ćemo opet sve po istilahu, kahvendisat i sa ovo malo insana što je ostalo promuhabetit koju ljudsku, počnu se i komšije primicat… kad eto ti karanđoloza i prikaza iz prošlosti koji ne daju mrtvima da umru, a živima ne daju da žive. Isto ko da ih neko zatvara i pušća kad je njemu ćejf i kad mu treba, a jadni narod svaki put nasjedne taman ko da mu je prvi. Ko da nikad nije bio vako nahuškan, nasamaren pa onda ostavljen… on opet i opet… i opet će kad god njima zatreba. Allahselamet!

A ljudski su ti životi baš ko konci kad se zamrse, haj ti to raspetljaj bolan ne bio!

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.