BADNJI DAN U VISOKOM

| 06/01/2018

Povodom nastupajućeg pravoslavnog Božića, u hramu Svetog Prokopija u Visokom je na Badnji dan služena Božićna liturgija. Vjerski obred je predvodio jerej Miljan Rađenović.

Visočki pravoslavci danas obilježavaju Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista – Božić.

Paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

Pravoslavni vjernici će večeras proslaviti Badnje veče, a sutra tradicionalno u krugu porodice najveći i najradosniji pravoslavni praznik Božić.

SVIM VJERNICIMA PRAVOSLAVNE VJEROISPOVIJESTI ISKRENE ČESTITKE POVODOM BOŽIĆA

Redakcija portala ViPromo

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.