“ASFALT” ZA NEKE NOVE KLINCE(ZE)

| 18/03/2014

visoko-asfalt-uspomena

Odlazi, nestaje… “Asfalt uspomena”. Na koga god pomisliš, nekako je vezan za komadiće asfaltne podloge koji su podlegli zubu vremena, koje je spržilo sunce, razbijala kiša i probila trava. Doći će uskoro nova asfaltna podloga. Nova ograda, klupe. Mislim da nedostaje par hiljada da se srede betonske tribine. Mnogo je smeća na njima. Sve će biti uskoro očišćeno. Golovi će se pričvrstiti.

visoko-asflt22

Uspomene će živjeti. Gledao sam često foto albume porodice Antović i Zdenu u akcijama koje je bilježio foto kamerom Zoran Beatović. Dosta uspomena je sačuvano. Žaraš, Sigma, raja i pokerica… i nas radoznalih bukadar. Te trenerske klupe ispod krova su davno nestale. OŽRK Vitex je tu također vodio bitke za ulazak u viši rang. Ne pamtim godinu, ni protivnika naših tadašnjih “Malenih”. Sjećam se samo velikog pljuska koji je tekmu prekinuo na par minuta. Pokojni (rahmetli) Bajo je vodio jednu bučnu navijačku skupinu… Nisam trenirao rukomet, ali moja raja jeste pa sam često gledao treninge. Jedno vrijeme toj rukometnoj raji se priključivao naš Nijaz Pandžić. Iako bez sluha i moći govora, čuo bi pištaljku za promjenu pravca. Tero bi ga opremio dresom i šorcem. Ne znam koje je najzvučnije ime od ekipa gostovalo na “asfaltu”. Medveščak, Metaloplastika, Borac… To treba pitati preživjele majstore visočkog rukometa. Ne znam da li se Edo Sirćo sjeća svojih početaka sa prvim timom i svoje boljke zvane jezik. Uvijek su ga upozoravali da će mu neko na skok šutu podmetnuti ruku i da će pregristi jezik.

Mali nogomet se igrao često. Turniri ili raja protiv raje. Noć je značila kutak za ašikovanje. Kome nisu pasale drvene tribine preko ograde uz Bosnin stadion, odlučivao se za hladnu ograda varijantu. Mnogo priča je ostalo neispričano. Možda nekog povuče želja da dopiše koje sjećanje. Aco Alačkov, Šifo, Gage, Mekić, Vlado… Mnogo je vremena prošlo. Fotke radova pogledajte klikom OVDJE.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.