ADNAN MEVIĆ (BPS): UPALIMO SVJETLO U NAŠEM VISOKOM!

| 19/09/2016

adnan-mevic-bps

Zalaganje za razvoj općine Visoko mora biti prioritet djelovanja svih aktera i prioritet napora koji se ulažu. Zamislite sljedeću situaciju! Imate ideju za neki posao, želite da pokrenete svoju firmu, a ne raspolažete dovoljnim kapitalom odnosno finansijskim sredstvima. Zbog toga se obraćate instituciji koja će Vam pomoći da pronađete investitora, obezbjedi Vam besplatan prostor i pomogne da razvijete poslovanje, pronađete klijente i unaprijedi prilike u kojima djelujete. Međutim, to nije sve. Takva institucija postaje Vaš partner, pronalazi rješenja za Vaše izazove, pokušava da popravi privrednu situaciju i dovlači bespovratna donatorska sredstva u naše Visoko. Zvuči nestvarno, zar ne?

Međutim, vjerovali ili ne, takve institucije postoje čak i u Bosni i Hercegovini i nazivaju se Agencije za razvoj. Pa zašto nam je potrebna Agencija za razvoj općine Visoko? Odgovor na ovo pitanje je krajnje jednostavan. Dovoljno je samo da pogledamo Tešanj i Žepče koji su dobili titulu jednih od najpoželjnijih mjesta za investiranje u Europi. Zar mi ne možemo biti takvi? Zar mi, pored povoljnijeg geografskog položaja, velikog  broja radnika i  sposobnost kadra ne možemo biti  čak i bolji, jednaki sigurno možemo.

Pa šta je Agencija za razvoj općine Visoko? Osnovni cilj i zadatak Agencije treba biti praćenje prioriteta u razvoju općine Visoko, kao i to da ona mora biti glavni akter u pripremi, implementaciji i realizaciji projekata i uspostavljanju partnerstava za razvojne aktivnosti našeg Visokog. Agencija bi bila općinska institucija , dakle osnivač bi bila upravo Općina Visoko.

Šta se može učiniti sa Agencijom? Mogućnosti koje Agencija nudi su brojne, a ovdje navodim samo neke:

  • Omogućavanje investicija u Visoko,
  • Implementacija projekata kojima se rješavaju problemi sa kojima se suočavaju stanovnici općine,
  • Formiranje inkubatora za razvoj malih i srednjih preduzeća (besplatan prostor, stručna pomoć za pokretače biznisa, besplatna kancelarija),
  • Besplatne edukacije i usavršavanja za nezaposlene osobe, privrednike, osobe koje žele usavršiti vještine,
  • Istraživanje potreba stanovnika općine Visoko u odgovarajućim segmentima,
  • Dobijanje bespovratnih sredstava za unapređenje socio-ekonomskog položaja mladih, penzionera, nezaposlenih, boračke-populacije,
  • Povećanje stepena zaposlenosti itd.

Kako vidimo, mogućnosti su brojne. Ono što bi bilo potrebno jeste da se razumije i shvati važnost osnivanja i postojanja Agencije za razvoj općine Visoko.

Kao neko ko ima mogućnost da uđe u OV Visoko, zalagat ću se za pokretanje Agencije jer smatram da sa njom možemo riješiti i druge probleme sa kojima se suočavamo. Međutim, da bismo bili u mogućnosti da ovo realizujemo potrebno je da izađete na izbore 2. oktobra i da svoj glas povjerite kandidatima BPS-a i za načelnicu odaberemo Amru Babić, jer među našim kandidatima ima mladih, sposobnih i iskusnih pojedinaca koji razumiju potrebu i znaju pravi način kako bi se osnovala Agencija. Svjesni smo činjenice da nas drugi osporavaju, svjesni smo i činjenice da druge političke opcije ne razumiju naše ideje. Međutim, svjesni smo i značaja koju ovakva ideja ima i koliko benefita i koristi može donijeti naša inicijativa. Zato je neophodno da nas podržite, kako bismo naše ideje mogli relizovati. A mi znamo kako! Među našim kandidatima su najbolji studenti svojih fakulteta, najmlađi projekt i program menadžer u BiH, najviše mladih i sposobnih.

UPALIMO SVJETLO U NAŠEM GRADU, UPALIMO SVJETLO U NAŠEM VISOKOM!

S poštovanjem,

mr. Adnan Mević dipl.ing.saobr.

Objavljeno u: Politika

Komentari zatvoreni.